Dlaczego warto jeść nasiona Chia?

Źródło białka pochodzenia niezwierzęcego

Ze wszystkich nasion, chia ma najwyższą zawartość białka, dostarczając prawie dwa razy więcej białka w jednej łyżce stołowej niż jakiekolwiek inne nasiona. Ze względu na zawartość niezbędnych aminokwasów, chia oferuje składniki odżywcze, których nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować, a także jest doskonałą alternatywą dla dostarczenia naszemu organizmowi białka poza mięsem, dlatego te nasiona stały się tak popularnym produktem wśród wegetarian oraz osób wymagających diety wysokobiałkowej, takich jak sportowcy.

Źródło antyoksydantów, minerałów i kwasów tłuszczowych omega-3.

Nasiona Chia są ogromnie bogate w antyoksydanty. Dzięki temu są doskonałym wyborem do walki ze starzeniem się komórek i zapobiegania powstawaniu wolnych rodników, co oznacza również zapobieganie chorobom takim jak nowotwory.
Ale dostarczają również innych ważnych składników odżywczych i minerałów, takich jak duża dawka wapnia, boru, potasu, magnezu i omega 3, niezbędnego kwasu tłuszczowego, który poprawiają zdrowie serca, działają przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie neuronów.

Dla utraty wagi i kontroli apetytu

Jedną z najbardziej uznanych właściwości chia, oprócz wysokiej zawartości białka, jest ich zdolność do wspierania utraty wagi. Wynika to z faktu, że żywność ta korzystnie wpływa na trawienie pokarmu, przyspiesza metabolizm i generuje ważne uczucie sytości po spożyciu, co pomaga nam kontrolować apetyt. Aby schudnąć, możesz przyrządzić np. pyszny deser z nasionami chia. 

Dla poprawy tranzytu jelitowego, poziomu cholesterolu i cukru

Jeśli masz problemy z zaparciami i zastanawiasz się, na co przydaje się chia, powinieneś wiedzieć, że podobnie jak inne nasiona, Chia jest wielkim sprzymierzeńcem w poprawie tranzytu jelitowego ze względu na wysoką zawartość błonnika, dzięki czemu pomaga poprawić częstotliwość wypróżnień. Błonnik pomaga również obniżyć cholesterol poprzez wspieranie eliminacji tłuszczu z organizmu, a jednocześnie obniża wysoki poziom cukru we krwi. Z tego powodu jest to składnik odżywczy, którego nie powinno zabraknąć w diecie pacjentów z wysokim cholesterolem czy cukrzycą.