Dieta bez laktozy: co jeść, a czego unikać? Przykładowy jadłospis

Nietolerancja laktozy dotyka nawet 30% dorosłych Polaków. Jeśli po spożyciu nabiału doświadczasz bólu brzucha, wzdęć czy biegunek, prawdopodobnie twój organizm nie radzi sobie z trawieniem cukru mlecznego. Na szczęście dieta…

Wprowadzenie do diety bezglutenowej: co jeść, czego unikać i przykładowy jadłospis

Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania wykluczający produkty zawierające gluten – białko występujące w niektórych zbożach. Dla osób z celiakią, alergią na gluten czy nietolerancją glutenu jest to nie wybór, lecz…

Dieta o niskim indeksie glikemicznym: jadłospis na tydzień

Dieta o niskim indeksie glikemicznym to sposób odżywiania, który pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Jest szczególnie polecana osobom z cukrzycą, insulinoopornością, zespołem policystycznych jajników czy nadwagą. Przygotowałem praktyczny…

Dieta lekkostrawna z wysoką i niską zawartością białka: zasady żywienia i przykładowy jadłospis

Dieta lekkostrawna to sposób żywienia, który pomaga zmniejszyć obciążenie układu pokarmowego, łagodząc dolegliwości trawienne i przyspieszając powrót do zdrowia. W zależności od stanu zdrowia, może być konieczne modyfikowanie zawartości białka…

Miód a cukrzyca: czy cukrzyk może jeść miód?

Cukrzyca to choroba, która wymaga szczególnej uwagi w kwestii diety. Osoby zmagające się z tym schorzeniem muszą kontrolować spożycie węglowodanów, zwłaszcza cukrów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.…